Biokaasulaitos

Tilamme erikoisuutena on biokaasulaitos. Laitoksen on suunnitellut ja rakentanut isäntä Markus Moilanen. Laitos valmistui lokakuussa 2012.

 

Sähköä ja lämpöä tuottava biokaasulaitos

 

Reaktori on rakennettu vanhaan 500m3 lietesäiliöön joka on ulkoapäin eristetty. Reaktorin päällä on kaasu-ja sääpressut.

Navetasta tuleva liete pumpataan reaktoriin. Lantaa tulee reaktoriin noin. 7 m3 /vrk. Lisäsyötteenä käytetään ylivuoteisia tai muutoin huonompilaatuista säilörehua. Säilörehu silputaan lyhyeksi apevaunulla ja tyhjennetään lisäsyöterakennuksessa olevaan purkavaan peräkärryyn. Sieltä säilörehu syötetään elevaattorien ja kierukan kuljettamana reaktoriin n.1 paali/vrk. Reaktorissa olevaa massaa sekoitetaan kylkisekoittajalla tunnin välein ja lisättäessä lisäsyötettä. Massan viipymäaika on reaktorissa 45–60 vuorokautta riippuen syötemäärästä. Reaktorin massa pidetään 35-37asteen lämpöisenä. Reaktorissa on vesikiertoiset lattialämmitysputket ja seinämillä lämmitysputket. Lisäksi reaktoriin tuleva liete esilämmitetään lämmönvaihtimessa .

Kaasupressun alle kerääntyvä metaanikaasu ohjataan putkistoa pitkin biokaasuaggrekaatille. Aggregaatti seuraa tilan sähkönkulutusta ja tuottaa sähköä tarvittavalla teholla. Aggregaatti nojaa valtakunnanverkkoon siten että kun jokin äkillinen tehontarve tulee se ottaa tarvittavan vajauksen valtakunnanverkosta kunnes aggregaatti mukautuu tilan sähkönkulutukseen. Ja sama päinvastoin kun äkillinen tehontarve poistuu niin se luovuttaa sähköä valtakunnanverkkoon kunnes se mukautuu tilan sen hetkiseen todelliseen sähkönkulutukseen.

Aggregaatin käydessä sen moottorista syntyy hukkalämpöä joka otetaan lämmönvaihtimien kautta talteen lämminvesivaraajiin. Varaajatilaa on 10 000 litraa. Tätä lämpö käytetään reaktorin, lisäsyöterakennuksen, konehallin ja kahden asuinrakennuksen lämmitykseen, sekä navetan ja asuinrakennusten lämpimäksi käyttövedeksi.

Kaasua voidaan polttaa suoraan myös kaasupolttimella kattilassa. Tätä vaihtoehtoa käytetään esim. huoltojen aikana tai tilanväen ollessa lomamatkalla. Samaiseen kattilaan voidaan tarvittaessa vaihtaa öljypoltin jos kaasuntuotanto jostain syystä ajetaan kokonaan alas.

 

 

Faktaa rakentamisesta, kustannuksista ja tuotannosta

 

Rakentaminen aloitettiin kesällä 2011 ja viimeinen rakennus oli valmiina kevättalvella 2013. Lämmöntuotanto saatiin käyntiin helmikuussa 2012 ja sähköntuotanto lokakuussa 2012. Viimeisen vuoden oma sähköntuotanto oli 130 000 kWh, tilan kokonaiskulutuksen ollessa 150 000 kWh. Lämpöenergiaa tulee niin paljon, ettei omalla tilalla pystytä sitä kaikkea hyödyntämään.  

Markus suunnitteli laitoksen itse. Mukana rakentamisessa oli pari miestä. Aggregaatin osalta sähköinsinööri teki sähkösuunnitelman sekä käyttöönoton ,muutoin paikalliset sähkömiehet kävivät tekemässä tarvittavat sähkökytkennät. Putkityöt Markus teki itse. Kaasuputkien kaasuasennukset kävi tarkastamassa ja testaamassa kaasuasennusoikeudet omaava mies.

 

Kokonaisrakentamiskustannukset olivat 262 000 € (alv 0 %) sisältäen uuden lietesäiliön 2000 m3 ja 1/3 apevaunun hinnasta.

Laitoksen takaisinmaksuajaksi on laskettu 11 vuotta. Laskelmassa on otettu huomioon:

+ sähköntuotanto

+ lämmöntuotanto (ennen toinen as. rakennus lämpesi öljyllä ja toinen as. rakennus puulla, navetan käyttövesi sähköllä )

+ lietteen muuttuminen kasveille käyttökelpoisempaan muotoon sekä myös sen hajuttomuus jolloin levitysala kasvaa

+ vanhojen pyöröpaalien hyötykäyttö

- paalaus ja pakkausmateriaalit

- laitoksen päivittäiset työt

- huolto ja kunnossapito

- investointi –ja rahoitus kulut

 

 

Biokaasulaitokseen tutustuminen sekä muut palvelut

 

 Biokaasulaitos kiinnostaa siitä haaveilevia viljelijöitä ,opiskelijoita yms. ryhmiä. Siksipä me tarjoamme tutustumispakettia. Paketin voi varata suoraan Markukselta puh. 0407531764  tai yhteistyökumppaniltamme  http://www.efarm.fi/kohteet/e-farm-huutolan-tila/.

 

Ryhmäpakettiin kuuluu biokaasulaitoksen esittely ja kierros laitoksessa (n.2 h) sekä kahvitarjoilu. Ryhmän koko max. 15 hlö. Hinta on 500 € (alv 0%).

 

Olemme aloittaneet yhdessä Envitecpolis Oy:n kanssa biokaasulaitosten suunnittelu- ja konsultointipalvelun. Näissä asioissa voi ottaa yhteyttä Markukseen tai Envitecpolis Oy:n Toni Taavitsainen puh. 044 303 5006                                                              s-posti toni.taavitsainen@envitecpolis.fi.

 

 

Tulevaisuuden visioita

Seuraava biokaasuun liityvä projekti on rakentaa maatila kokoluokan puhdistus- ja tankkausasema. Omat traktorit ja autot muutetaan käyttämään polttoaineena myös biokaasua.

Vuosittain maatilallamme kuluu traktoreihin ja kaivuriin n. 17 000 litraa kevyttä polttoöljyä. Autollakin tulee ajettua 25 000- 30 000 km .

 

 

Yhteystiedot

 

Huutolan tila   

Marja- Riitta ja Markus Moilanen
Kiekintie 168a
89800 Suomussalmi

s-posti:

marru.moilanen@suomussalmi.net

Marja- Riitta

0405859701/majoitus

 

Markus

0407531764/ biokaasulaitos

 

 

 

Powered by Aava 3